Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a u GDCK Klanjec

Datum objave: 29. 11. 2016.

U programu Ministarstva zdravstva „Program suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete”, koji se provodi pri Društvu Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, se provode aktivnosti za sprečavanje širenja zaraznih bolesti hepatitisa B i C te HIV/AIDS-a, te se u skladu s tim obilježava i 01.12.-Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti i znanja o HIV/AIDS-u, borba protiv stigme i diskriminacije, i osnaživanje mladih ljudi da poduzmu konkretne mjere kako bi zaštitili sebe i druge.

AIDS je zarazna bolest koju uzrokuju virus HIV-a, oni slabe imunološki sustav organizma i tako smanjuju sposobnost organizma da se bori protiv infekcije i drugih bolesti. Tri su glavna puta prijenosa HIV-a: izravnim unosom krvi zaražene osobe u organizam nezaražene osobe; nezaštićenim spolnim kontaktom sa zaraženom osobom; sa zaražene majke na njezino dijete. Obzirom da je HIV infekcija, odnosno AIDS, zarazna bolest, možemo se zaštiti preventivnim ponašanjem.

Tom prigodom vršiti će se besplatno i anonimno testiranje na HIV/AIDS brzim testerima na slinu OraQuick HCV Rapid Antibody u Društvima Crvenog križa Klanjec . Testiranje će provoditi izvoditeljica aktivnosti na “Programu suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete” dr. Kristina Tušek. Zainteresirani će biti informirati i educirani o načinima zaraze i mogućnostima zaštite uz podjelu kondoma. Pozivamo zainteresirane građane da se jave 01. prosinca u
Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec, Lijepe Naše 22, u vremenu od 10.00-11.00 sati,
kako bi saznali svoj HIV status i kako bismo zajedno jačali svijest o važnosti preventivnog ponašanja.
aids2


Skip to content