Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam

Datum objave: 09. 4. 2019.

Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec se javilo na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za dodjelu jednokratnih financijskih podrški za 2018. godinu, te je odobrena financijska podrška u iznosu od 25.000,00 kn. Osnovni cilj projekta je osnivanje Savjetovališta za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam,i  odgovoriti na potrebe za pružanjem kvalitetnih socijalnih usluga u lokalnoj zajednici osobama s problemima prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića i njihovih obitelji.

Jedan od važnih ciljeva bio je i izvući problem alkoholizma iz stručne izolacije i njegovo rješavanje usmjeriti prema pojedincu, ali i široj javnosti, pružanjem kvalitetnih usluga za zaštitu mentalnog zdravlja zasnovanih na djelovanju u lokalnoj zajednici. Obzirom da alkoholizam dovodi do disfunkcionalnog ponašanja cijele obitelji, narušavanja međusobne komunikacije svih članova obitelji pri čemu uloge djece i odraslih često budu zamijenjene, što dovodi do onemogućavanja sazrijevanja mlađih članova obitelji, nameće se kao nužan rad s cijelom obitelji te je u radu potreban multidisciplinarni pristup.  Cilj je uključiti stručnjake različitih profila putem suradnje s raznim institucijama i angažiranjem educirane osobe kako bi svaki sa svojom ulogom, pridonosio procesu savjetovanja, rehabilitacije i pomoći.

 

Savjetovalište je osmišljeno kao lako dostupna pomoć osobama koje prepoznaju kod sebe ili kod svojih bližnjih probleme vezane uz prekomjerno pijenje, s ciljem lakšeg pronalaženja puteva uklanjanja loše navike, odnosno kod osoba bolesnih od ovisnosti – puteve izlječenja na terapijskim sastancima Kluba liječenih alkoholičara.

Aktivnosti projekta su nabava potrebne opreme za otvaranje i rad Savjetovališta- laptop, TV, projekcijsko platno, uspostavljanje mobilne linije, materijala za radionice, te organiziranje predavanja i radionica s ciljem unapređenja roditeljskih znanja i vještina korisnika i obitelji, te radionice o zdravstvenim posljedicama pijenja alkoholnih pića za članove i građane. Predavanja i radionice su provedene u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Krapina, Podružnica Obiteljski centar Krapinsko-zagorske županije i suradnicom na projektu dr. Jasna Gmajnički, dr.med.        

Vanjski suradnici GDCK Klanjec su uključeni u edukacije, odnosno napredni stručni seminar o alkoholizmu u KB „Sestre milosrdnice“.

Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam u svoj rad uključuje osobe liječene od alkoholne ovisnosti u bolničkom i ambulantnom tretmanu, osobe koje iskazuju probleme u ponašanju uzrokovane pijenjem alkohola,i osobe koje prekomjerno konzumiraju alkoholna pića, te njihove obitelji. Terapijski sastanci se održavaju jednom tjedno, srijedom u 18.00 sati, u prostoru GDCK Klanjec.

  

Related Images:


Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support